Η μετάδοση θερμότητας από το ένα σώμα στο άλλο, μπορεί να συμβεί με έναν από τους τρεις τρόπους μετάδοσης της θερμότητας: με  ακτινοβολία (όπως συμβαίνει με τον ήλιο και τη γη), με αγωγή (με επαφή δηλαδή των δύο σωμάτων που ανταλλάσουν θερμότητα) και με συναγωγή (μέσω του αέρα που περιβάλλει ένα σώμα).

Η Θέρμανση με air condition inverter ενός χώρου γίνεται με τον τρίτο τρόπο, δηλαδή με συναγωγή, δηλαδή με θέρμανση του αέρα του χώρου (και όχι π.χ. με ακτινοβολία όπως συμβαίνει με τα θερμαντικά σώματα ή τις θερμάστρες ακτινοβολίας).

Η θέρμανση με αέρα, έχει κάποια χαρακτηριστικά που είναι ανεξάρτητα από την συσκευή θέρμανσης, είτε πρόκειται για αερόθερμο, είτε για κλιματιστικό, είτε για fan coil κ.λ.π. , όπως υπάρχουν και χαρακτηριστικά που διαφέρουν από συσκευή σε συσκευή, όπως π.χ. η ο βαθμός απόδοσης και κατ΄ επέκταση η κατανάλωση που μάλιστα είναι και πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό της συσκευής.

Τα κοινά χαρακτηριστικά των συσκευών που λειτουργούν με συναγωγή, είναι τα ακόλουθα:

– Γρήγορη θέρμανση του αέρα του χώρου

– Πολύ αργή θέρμανση της μάζας εντός του χώρου (δομικά στοιχεία, έπιπλα, άνθρωποι κ.λ.π.)

– Ξηρή ατμόσφαιρα σε σχέση με την θέρμανση με ακτινοβολία.

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά, καθιστούν τα κλιματιστικά ιδανική επιλογή για την θέρμανση χώρων που χρησιμοποιούνται περιοδικά (εξοχικά, αίθουσες συνεδριάσεων κ.λ.π.) αφού δίνουν γρήγορα την αίσθηση ότι ο χώρος θερμαίνεται σε σχέση με άλλους τρόπους θέρμανσης.

Οσον αφορά στις κατοικίες, η θέρμανση με κλιματιστικό δίνει σαφώς χαμηλότερα επίπεδα άνεσης σε σχέση με την κλασική θέρμανση με θερμαντικά σώματα, ή πολύ περισσότερο με την ενδοδαπέδια θέρμανση.

Παρ’ όλα αυτά, λόγω και του πολύ χαμηλού κόστους εγκατάστασης σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη λύση, αλλά και του πολύ οικονομικού κόστους λειτουργίας, τα κλιματιστικά inverter, επιλέγονται πολύ συχνά για τη θέρμανση κατοικιών και μικρών επαγγελματικών χώρων.

Οταν χρησιμοποιούμε το κλιματιστικό για τη θέρμανση του χώρου, είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιούμε ένα κλιματιστικό υψηλής ενεργειακής απόδοσης, ώστε τα έξοδα θέρμανσης να είναι όχι απλώς χαμηλά, αλλά μηδαμινά.