multi-split-air-conditioning-system

 

Μια ερώτηση που γίνεται πολύ συχνά από υποψήφιους αγοραστές κλιματιστικών, είναι το τι ακριβώς είναι τα κλιματιστικά multi split.

Πριν εξηγήσουμε το τι είναι τα κλιματιστικά multi split, θα πρέπει να εξηγήσουμε την προέλευση του όρου “split” από τον οποίο προκύπτει ο εξελληνισμένος όρος “σπλιτάκια” που όλοι γνωρίζουμε.

Όπως γράψαμε σε προηγούμενο άρθρο, όλα τα κλιματιστικά μηχανήματα, από το πιο μικρό οικιακό κλιματιστικό μέχρι τον μεγαλύτερο ψύκτη, βασίζονται στην ίδια αρχή λειτουργίας (αυτήν του ψυκτικού κύκλου) και αποτελούνται από τα ίδια δομικά στοιχεία (συμπιεστής, συμπυκνωτής, εκτονωτική βαλβίδα, εξατμιστής).

 

Πως λειτουργούν τα κλιματιστικά

 

Ο όρος split που στα Αγγλικά σημαίνει “διαιρούμενο”, χαρακτηρίζει μια ολόκληρη οικογένεια κλιματιστικών συσκευών, τα λεγόμενα “κλιματιστικά διαιρούμενου τύπου” όπου τα διάφορα επιμέρους στοιχεία της συσκευής δεν βρίσκονται στο ίδιο πλαίσιο (όπως συμβαίνει στα π.χ. κλιματιστικά packaged) αλλά σε δύο διαφορετικά πλαίσια, την λεγόμενη εξωτερική μονάδα που περιέχει τον συμπιεστή και τον συμπυκνωτή και την εσωτερική μονάδα που περιέχει τον εξατμιστή και την εκτονωτική βαλβίδα.

 

split-type-air-conditioner

 

 

Αν θέλαμε να κλιματίσουμε περισσότερους από έναν χώρους με διαιρούμενα (split) κλιματιστικά, τότε θα έπρεπε για κάθε έναν χώρο να εγκαταστήσουμε μία εσωτερική και μία εξωτερική μονάδα, πράγμα που είναι ακριβό και αντιαισθητικό.

 

para-polla-splitakia

 

Η λύση για τις περιπτώσεις όπου θέλουμε να εγκαταστήσουμε πολλές εσωτερικές μονάδες χωρίς να γεμίσουμε το εξωτερικό του κτιρίου με εξωτερικά μηχανήματα, είναι η επιλογή ενός συστήματος multi split, ενός συστήματος δηλαδή όπου μία και μόνη εξωτερική μονάδα μπορεί να τροφοδοτήσει με ψυκτικό υγρό πολλές εσωτερικές.

 

multi-split-system

 

 

Τα συστήματα αυτά ονομάζονται multi split.

 

Πότε συμφέρει η εγκατάσταση συστήματος multi split;

Η εγκατάσταση συστήματος multi split, συμφέρει οικονομικά όταν ο αριθμός των εσωτερικών είναι μεγαλύτερος από 2 και μέχρι 5.  Για παραπάνω από 5 εσωτερικές μονάδες, είναι απαραίτητη είτε η αγορά περισσοτέρων του ενός συστημάτων (σε πεντάδες) είτε η αγορά ενός μεγαλύτερου και ακριβότερου συστήματος κλιματισμού που ονομάζεται VRV.  Τα συστήματα VRV είναι και αυτά συστήματα multi split, διαθέτουν όμως εξελιγμένα συστήματα ελέγχου και διαχείρισης ενέργειας και προορίζονται για επαγγελματική χρήση σε μεγαλύτερα κτίρια.

 

 

multi-split-air-conditioning-system

Σύστημα κλιματισμού multi split

 

 

Εκτός των παραπάνω, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ένα σύστημα multi split, συνήθως:

– Έχει μικρότερο κόστος εγκατάστασης αφού εγκαθιστούμε λιγότερες εξωτερικές μονάδες

– Έχει μεγαλύτερα μήκη σωληνώσεων αφού δεν μπορούμε να εγκαταστήσουμε τις εξωτερικές μονάδες ακριβώς έξω από τα εσωτερικά όπως θα κάναμε στην περίπτωση των απλών split. (Παρ’ όλα αυτά το συνολικό κόστος εγκατάστασης είναι μικρότερο από αυτό που θα πληρώναμε για την εγκατάσταση πολλών μεμονωμένων split.

– Έχει μικρότερο κόστος συντήρησης, αφού ο τεχνικός θα πρέπει να συντηρήσει λιγότερες εξωτερικές μονάδες.

– Λειτουργεί πολύ αποδοτικά αν και έχει λίγο μικρότερο βαθμό απόδοσης από τα απλά διαιρούμενα κλιματιστικά.

 

Οι λόγοι για να επιλέξουμε σύστημα κλιματισμού Multi split, είναι λοιπόν λόγοι αρχιτεκτονικοί (για να μην γεμίσουμε το κτίριο με εξωτερικές μονάδες και λόγοι οικονομικοί για τις περιπτώσεις που προαναφέραμε.

 

Γρηγόρης Μοναχός

Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός Α.Π.Θ.