Οι αφυγραντήρες είναι συσκευές ειδικά σχεδιασμένες για να αφαιρούν την υγρασία από τον αέρα του χώρου. Λόγω του τρόπου που λειτουργούν (και που θα εξηγήσουμε παρακάτω), οι αφυγραντήρες καταναλώνουν αρκετό ρεύμα για να επιτελέσουν το έργο τους, και γι αυτό είναι σημαντικό ο υποψήφιος αγοραστής να γνωρίζει μερικά πράγματα πριν προβεί στην αγορά τους.
Τι είναι η υγρασία και πως την μετράμε.
Υγρασία ονομάζουμε το νερό που βρίσκεται διαλυμένο στον αέρα της ατμόσφαιρας υπό μορφή υδρατμών.
Οι υδρατμοί αυτοί προέρχονται από την εξάτμιση του νερού που βρίσκεται στην φύση, κυρίως του θαλασσινού.
Η υγρασία μετριέται σε δύο κλίμακες, την απόλυτη (η μάζα του νερού που βρίσκεται σε ένα κυβικό μέτρο αέρα) και την σχετική (η ποσότητα του νερού που περιλαμβάνει ο αέρας προς την μέγιστη ποσότητα νερού που μπορεί να συγκρατήσει χωρίς το νερό να υγροποιηθεί).
Όταν λέμε ότι ο αέρας έχει σχετική υγρασία 100%, αυτό σημαίνει ότι ο αέρας δεν μπορεί να συγκρατήσει καθόλου επιπλέον νερό (ο αέρας έχει κορεστεί), ενώ όταν λέμε ότι ο αέρας έχει σχετική υγρασία 50% αυτό σημαίνει ότι ο αέρας μπορεί να συγκρατήσει άλλο τόσο νερό όσο υπάρχει ήδη διαλυμένο υπό την μορφή υδρατμών.
Οι συνθήκες άνεσης για τον ανθρώπινο οργανισμό βρίσκονται σε σχετική υγρασία μεταξύ 40%~50%.
Ποσοστά υγρασίας μικρότερα (ξηρή ατμόσφαιρα) ή μεγαλύτερα (υγρή ατμόσφαιρα) από τα παραπάνω, δημιουργούν αισθήματα δυσφορίας.
Τα προβλήματα που δημιουργεί η υψηλή υγρασία
Ενώ η ξηρασία δημιουργεί αναπνευστικά προβλήματα και στατικό ηλεκτρισμό, η υψηλή υγρασία δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα όπως:
- ανάπτυξη μικρό-οργανισμών και μυκήτων που δημιουργούν αλλεργίες
- πόνους σε άτομα που πάσχουν από ασθένειες και τραυματισμούς στον σκελετό
- δημιουργία ή και επιδείνωση ασθενιών όπως τα αρθριτικά και οι ρευματισμοί
- ανάπτυξη μούχλας στα δομικά στοιχεία των κτιρίων που καταστρέφουν τις βαφές, τις ξύλινες επιφάνειες στα δάπεδα και τα έπιπλα, τα υφάσματα κ.λ.π.
Τα παραπάνω προβλήματα αρχίζουν να εμφανίζονται σε επίπεδα σχετικής υγρασίας της τάξης του 60% και οξύνονται όσο αυξάνεται η σχετική υγρασία.
Πως αφαιρείται η υγρασία από τον αέρα.
Η υγρασία μπορεί να αφαιρεθεί από τον αέρα με δύο τρόπους: με ψύξη, και με απορρόφηση.
Αφύγρανση με ψύξη
Η σχετική υγρασία εξαρτάται από την θερμοκρασία του αέρα. Όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία, τόσο περισσότερο νερό μπορεί να συγκρατήσει ο αέρας.
Το φαινόμενο της υγροποίησης στα τζάμια του σπιτιού και του αυτοκινήτου μας, οφείλεται στο γεγονός ότι όταν ο αέρας ακουμπά το κρύο τζάμι ψύχεται, και αποβάλει το νερό που περιέχει επειδή δεν μπορεί να το συγκρατήσει. Η ψύξη του αέρα για την αποβολή της υγρασίας, είναι η αρχή πάνω στην οποία στηρίζεται η αφύγρανση.
Αφύγρανση με απορρόφηση.
Ένας άλλος τρόπος αφαίρεσης της υγρασίας του αέρα είναι η απορρόφηση της υγρασίας από υδρόφιλο υλικό που όταν έρθει σε επαφή με αέρα που περιέχει υγρασία κατακρατά την υγρασία αυτήν.
Είδη αφυγραντήρων
Με βάση τις δύο παραπάνω μεθόδους αφύγρανσης, υπάρχουν 2 ειδών αφυγραντήρων στην αγορά:
1 Αφυγραντήρες με ψυκτικό κύκλωμα
Οι αφυγραντήρες με ψυκτικό κύκλωμα ψύχουν τον αέρα σε έναν εναλλάκτη και του αφαιρούν την υγρασία. Η αρχή λειτουργίας τους φαίνεται στο ακόλουθο σχήμα:
Ο τύπος αυτός αφυγραντήρα (που είναι και ο πιο συνηθισμένος στην αγορά) διαθέτει ψυκτικό κύκλωμα ίδιο με αυτό των κλιματιστικών που περιλαμβάνει συμπιεστή, εκτονωτική βαλβίδα και δύο εναλλάκτες θερμότητας.
Ο αέρας του χώρου εισέρχεται στον αφυγραντήρα, ψύχεται, αποβάλει την υγρασία του και στη συνέχεια αναθερμαίνεται και αποδίδεται και πάλι στον χώρο σε θερμοκρασία ελάχιστα μεγαλύτερη της αρχικής.
Οι αφυγραντήρες με συμπιεστή λειτουργούν πολύ καλά σε θερμοκρασίες άνω των 15°C, σε χαμηλότερες όμως θερμοκρασίες δεν λειτουργούν ικανοποιητικά, γιατί ο αέρας του χώρου είναι ήδη κρύος (άρα έχει ήδη αποβάλλει μέρος της υγρασίας του στους τοίχους, τα παράθυρα και τα υπόλοιπα δομικά στοιχεία του κτιρίου) ενώ η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ στοιχείου ψύξης και αέρα μειώνεται, άρα δεν μπορεί να επιτευχθεί ικανοποιητική ψύξη.
Σε ακόμη χαμηλότερες θερμοκρασίες, οι αφυγραντήρες με συμπιεστή (ψυκτικό κύκλο) σταματούν την λειτουργία τους για να κάνουν απόψυξη ώστε να προστατεύσουν το ψυκτικό κύκλωμα από πάγο. Ο χρόνος απόψυξης μπορεί ανάλογα με τη θερμοκρασία χώρου να φτάσει και τα 2/3 του συνολικού χρόνου λειτουργίας.
2. Αφυγραντήρες απορρόφησης (desiccant)
Οι αφυγραντήρες desiccant στηρίζονται στην αρχή της απορρόφησης. Διαθέτουν ένα δίσκο με απορροφητικό υλικό (desiccant = ζεόλιθος) που απορροφά την υγρασία του αέρα σαν σφουγγάρι.
Ένας ανεμιστήρας αναγκάζει τον αέρα του χώρου να περάσει μέσα από τον δίσκο με το απορροφητικό υλικό, όπου αφαιρείται η υγρασία.
Ένα άλλο ρεύμα αέρα θερμαίνεται με την βοήθεια μιας ηλεκτρικής αντίστασης και αποξηραίνει τον δίσκο με το απορροφητικό υλικό ώστε η διαδικασία να επαναλαμβάνεται συνεχώς χωρίς να επέρχεται κορεσμός του απορροφητικού υλικού και χωρίς να απαιτείται αντικατάσταση του.
Οι αφυγραντήρες desiccant παρουσιάζουν μια σειρά από πλεονεκτήματα:
- Είναι πιο αποδοτικοί και λειτουργούν πιο οικονομικά από τους αφυγραντήρες με συμπιεστή.
- Αποδίδουν όλη την ενέργεια που καταναλώνουν στον χώρο αυξάνοντας την θερμοκρασία του.
- Λειτουργούν πιο αθόρυβα
- Μπορούν να λειτουργήσουν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες (χαμηλότερες των 15°C)
- Δεν απαιτούν απόψυξη κατά τη λειτουργία τους.
- Είναι ελαφρύτεροι.
- Είναι λιγότερο ευπαθείς.
Εφαρμογές των αφυγραντήρων.
Οι αφυγραντήρες μπορούν να χρησιμοποιηθούν:
- για να ρυθμίσουμε την υγρασία του χώρου στις επιθυμητές συνθήκες ώστε να αισθανόμαστε πιο άνετα στον χώρο μας.
- για να απομακρύνουμε την υγρασία από χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς (υπόγεια, εξοχικές κατοικίες κ.λ.π.)
- για να μειώσουμε την υγρασία σε χώρους που κατοικούν άτομα με αυξημένη ευαισθησία στην υγρασία (ρευματισμοί, αρθρίτιδες κ.λ.π.)
- για να επιταχύνουμε το στέγνωμα των ρούχων όταν αυτό γίνεται μέσα στο σπίτι με ταυτόχρονη αποφυγή αύξησης της υγρασίας του χώρου.
- για να στεγνώσουμε χώρους που έχουν πλημμυρίσει (αφού βεβαίως πρώτα απομακρύνουμε το νερό) ή έχουν εμφανίσει μούχλα μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα που δεν χρησιμοποιήθηκαν.
Τι να προσέξετε πριν αγοράσετε αφυγραντήρα
Στην αγορά υπάρχουν διαθέσιμα πολλά μοντέλα αφυγραντήρων από διάφορους κατασκευαστές, διαφορετικής ποιότητας και τιμής.
Για να επιλέξετε τον κατάλληλο αφυγραντήρα, πρώτα από όλα θα πρέπει να επιλέξετε τον τύπο αφυγραντήρα που καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες σας.
- Αν χρειάζεστε έναν αφυγραντήρα για χρήση μέσα στο σπίτι όπου η θερμοκρασία χώρου είναι πάντοτε μεγαλύτερη των 15°C, τότε μπορείτε να επιλέξετε αφυγραντήρα με συμπιεστή που είναι λίγο φθηνότερος από έναν αντίστοιχο αφυγραντήρα desiccant.
- Αν χρειάζεστε έναν αφυγραντήρα για μόνιμη τοποθέτηση σε χώρο που δεν θερμαίνεται, τότε είναι προτιμότερο να επιλέξετε έναν αφυγραντήρα desiccant, ο οποίος θα λειτουργεί καλύτερα και πιο αποδοτικά, καταναλώνοντας λιγότερο ρεύμα. Στην περίπτωση αυτήν, θα πρέπει επίσης να σιγουρευτείτε ότι ο αφυγραντήρας που επιλέγετε μπορεί να συνδεθεί μόνιμα στην αποχέτευση ώστε να μην χρειάζεται να αδειάζει το δοχείο συλλογής, και ότι διαθέτει λειτουργία auto-restart ώστε να επανεκκινεί μόνος του σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.
Αφού επιλέξετε τον τύπο αφυγραντήρα, στη συνέχεια θα πρέπει να επιλέξετε το μέγεθος του.
Οι αφυγραντήρες διαστασιολογούνται με βάση την ποσότητα της υγρασίας που αφαιρούν ανα εικοσιτετράωρο. Έτσι υπάρχουν αφυγραντήρες 10lt/24h (που μπορούν να αφαιρέσουν 10 λίτρα νερό σε εικοσιτέσερις ώρες), 20lt /24h κ.ο.κ.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσετε στις συνθήκες στις οποίες ο κατασκευαστής ορίζει την ικανότητα αφύγρανσης .
Ένας αφυγραντήρας με ονομαστική (κατά δήλωση του κατασκευαστή) ικανότητα αφύγρανσης 10lt/24h σε θερμοκρασία 30°C και σχετική υγρασία 80% αποδίδει πολύ λιγότερο από έναν αφυγραντήρα που έχει την ίδια ονομαστική ικανότητα (10lt/24h) σε θερμοκρασία 20°C και σχετική υγρασία 70%.
Άλλα πράγματα που θα πρέπει να προσέξετε, είναι:
- η ονομαστική κατανάλωση σε W
- όρια λειτουργίας αφυγραντήρα (θερμοκρασία και υγρασία)
- επίπεδο θορύβου
- ύπαρξη συστήματος προειδοποίησης γεμάτου δοχείου.
Τέλος, καλό είναι να προτιμήσετε έναν αφυγραντήρα που διαθέτει σύστημα φίλτρων και ιονιστή, ο οποίος εκτός από το να αφυγραίνει, θα καθαρίζει παράλληλα τον αέρα του χώρου.
Γρηγόρης Μοναχός
Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός Α.Π.Θ.
Είστε πολύ ενημερωτικος.ευχαριστω!
Θέλω να ρωτήσω, αν ένας αφυγραντήρας συμπίεσης μπορεί να λειτουργήσει και σαν κλιματιστικό προκειμένου να μας δροσίζει το καλοκαίρι ???
Ευχαριστώ προκαταβολικά
Όχι, δεν γίνεται αυτό που λέτε.
Ο αφυγραντήρας εξάγει τον αέρα ελάχιστα πιο ζεστό από ότι τον πήρε, άρα δεν μπορεί να λειτουργήσει ως κλιματιστικό.
αν θελεις και κλιματιστικο,παιρνεις ενα φορητο κλιματιστικο και το βαζεις να δουλευει στην αφυγρανση τον χειμωνα και σαν κανονικο κλιματιστικο το καλοκαιρι… μειονεκτηματα σε σχεση με τον κλασικο αφυγραντηρα με κομπρεσορα:ακριβοτερο,ακομη περισοτερος θορυβος,μεγαλυτερη καταναλωση,και στην αφυγρανση τον χειμωνα,βγαζει κρυο αερα,δλδ εξτρα κοστος για την θερμανση του κρυου αυτου αερα.αν βαλεις κανονικο κλιματιστικο,γλυτωνεις τον θορυβο,αλλα ειναι ακομη πιο ακριβο,θελει εγκατασταση,αλλα εχεις και κανονικο αθορυβο κλιματιστικο το καλοκαιρι.
Η ενδειξη με τις σταγονες, (αφυγρανση) στο κλιματιστικο μου κανει οτι θα εκανε μια συσκευη αφυγραντηρα σκετου?Δηλαδη μπορω να λειτουργω αυτο και να μην αγορασω αφυγραντηρα?
Η λειτουργία δεν είναι η ίδια.
Το κλιματιστικό για να κάνει αφύγρανση ψύχει τον αέρα, ενώ ο αφυγραντήρας ψύχει και θερμαίνει με την ίδια ενέργεια και έτσι αφυγραίνει χωρίς να αλλάζει την θερμοκρασία χώρου.
Ένα δικό μου σχόλιο διαβάζοντας τα παραπάνω. Είναι απαραίτητο να κατανοήσει ο χρήστης του αφυγραντήρα τον τρόπο λειτουργίας του. Όντως κομβική είναι η θερμοκρασία 15 βαθμών κελσίου. Από 15 β.κ. και άνω επιλέγουμε αφυγραντήρα με κομπρέσσορα. Κάτω από 15 β.κ. ο αφυγραντήρας με dessicant είναι πιο αποδοτικός και κάτω από 8 β.κ. απαραίτητος. Με τυπική θερμοκρασία δωματίου 15 β.κ. και άνω μπορούμε να επιλέξουμε η dessicant, η με συμπιεστή. Σε τι διαφέρει η αφύγρανση του κοινού κλιματιστικού από την αφύγρανση του αφυγραντήρα; Το κλιματιστικό ψύχει το εσωτερικό στοιχείο και πετυχαίνει την αφύγρανση, όμως δεν μπορεί να ζεστάνει τον αέρα από τον οποίο μόλις αφαίρεσε την υγρασία και τον επιστρέφει στο χώρο κρύο, διαδικασία που δεν είναι αποδεκτή το χειμώνα. Ο αφυγραντήρας όμως, επειδή είναι ολοκληρωμένη μονάδα έχει ένα επιπλέον πλεονέκτημα. Αφού έχει περάσει τον υγρό αέρα από το ψυχρό στοιχείο και του έχει αφαιρέσει την υγρασία (όσο μπόρεσε τουλάχιστον), τον περνά μέσα από το θερμό στοιχείο (το έτερο ήμισυ του θερμοδυναμικού του κύκλου), και τον θερμαίνει. Έτσι καταφέρνει και να αφυγραίνει και να μην επανεισάγει κρύο αέρα στο χώρο. Προσωπικά προτιμώ έναν μεγαλύτερο αφυγραντήρα γιατί έτσι θα φέρω γρήγορα την επιθυμητή υγρασία στο χώρο μου. Ο moderator HVAC είναι εξαιρετικός. Κύριε Μοναχέ, θα σας στείλω email.
Κατά τη διάρκεια του ύπνου να το χρησιμοποιώ; Δεν έχει σκάλες έντασεις για χαμηλό. Μόνο συνεχές και stop όταν φτάσει στο 55%. Ευχαριστώ προκαταβολικά.
Μπορείτε να χρησιμοποιείτε τον αφυγραντήρα σας και το βράδυ αν δεν σας ενοχλεί ο θόρυβος του αφυγραντήρα (που κατά την άποψη μου είναι ένα από τα βασικότερα κριτήρια αγοράς).
Θα ηθελε να ρωτησω αν υπαρχουν μετρησεις που να δειχνουν οικονομια στην καταναλωση ενεργειας για θερμανση λογω χαμηλοτερης – σταθερης υγρασιας στο σπιτι λογω χρησης αφυγραντηρα.Αν η μουχλα δεν ειναι προβλημα το στεγνωμα των ρουχων δεν γινεται στο σπιτι μεσα και αερισμος τακτικος υπαρχει εχει νοημα η χρηση αφυγραντηρα; Μηπως αλλαζει η αισθηση της ζεστης λογω σταθερης υγρασιας και ισως κρυωνει αργοτερα το σπιτι μεσα;
Ευχαριστω εκ των προτερων
Δεν γνωρίζω ή έχω στα χέρια μου τέτοιες μετρήσεις, από την επιστήμη όμως της θερμοδυναμικής προκύπτει ότι για να αφαιρέσω την υγρασία από έναν χώρο, θα πρέπει η υγρασία που βρίσκεται παντού στον χώρο να εξατμιστεί και για την εξάτμιση αυτή απαιτείται ενέργεια, η οποία σε χώρους με υψηλά επίπεδα υγρασίας μπορεί να είναι ανάλογα με τις θερμοκρασίες αναφοράς ακόμη και μεγαλύτερη από την ενέργεια που απαιτείται για την αντιμετώπιση των θερμικών απωλειών.
Η τοποθέτηση αφυγραντήρα προφανώς βελτιώνει την αίσθηση που έχουμε στον ίδιο χώρο και μπορούμε να αισθανόμαστε το ίδιο άνετα σε χαμηλότερη θερμοκρασία.
Αν η μούχλα δεν είναι πρόβλημα το στέγνωμα των ρούχων δεν γίνεται στο σπίτι μέσα και αερισμός τακτικός υπάρχει, τότε η χρήση αφυγραντήρα ίσως να έχει μόνο το νόημα να μην χρειάζεται να ανοίγουμε τα παράθυρα μέσα στο καταχείμωνο (οπότε και το θέμα της υγρασίας είναι εντονότερο).
θα ηθελα να ρωτησω πιο ειναι το καταληλο ευρος υγρασιας να χρησημοποιησω στο σπιτι μου τον αφυγραντηρα και σε τη ταχυτητα…hi h low
Η υγρασία θα πρέπει να είναι λιγότερη από 60% για να μην έχετε προβλήματα υγροποιήσεων και ζημιές στο σπίτι, και περίπου 50% για να αισθάνεστε πιο άνετα εσείς στο σπίτι.
Όσο χαμηλότερη υγρασία ζητάτε, τόσο αυξάνετε την κατανάλωση ρεύματος.
Καλησπέρα. Αν το σπίτι θερμαίνεται με την χρήση κλιματιστικού θα ήταν καλό να αγοράσουμε αφυγραντήρα δεδομένου οτι τον χειμώνα το στέγνωμα των ρούχων κατά τις απογευματικές και βραδυνές ώρες γίνεται μέσα στο σπίτι? Το κλιματιστικό δεν ξηραίνει την ατμόσφαιρα? Και κάτι ακόμα, το σπίτι είναι κοντά στα 80 τ.μ με έναν μακρύ διαδρομο. Ο αφυγραντήρας θα μπει σε ένα χώρο (ανοιχτό) το οποίο ειναι κοντά στα 40τ.μ. Θα πρέπει να κοιταξουμε για αφυγραντήρα που να καλύπτει το σύνολο των τ.μ. του σπιτιού ή μόνο του χώρου μέσα στον οποίο θα τοποθετηθεί.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Η χρήση του κλιματιστικού είναι άσχετη με την χρήση του αφυγραντήρα.
Όταν το κλιματιστικό λειτουργεί σε θέρμανση δεν ξηραίνει την ατμόσφαιρά με την έννοια ότι δεν αφαιρεί υγρασία από τον χώρο, αλλά αυξάνει την ικανότητα του αέρα να συγκρατεί νερό, άρα η υγρασία δεν υγροποιείται στους τοίχους και τα τζάμια του σπιτιού.
Αν έχετε πρόβλημα υψηλής υγρασίας στον χώρο, τότε να αγοράσετε έναν αφυγραντήρα. Το μέγεθος είναι προτιμότερο να είναι κατάλληλο για τον χώρο στον οποίο θα τοποθετηθεί ο αφυγραντήρας και όχι για ολόκληρο το σπίτι.
μήπως κατά τη λειτουργία αφυγραντηρων με ζεόλιθο (desiccant) παράγεται οσμή ενδεχομένως δυσάρεστη ???
ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση
Ναι, έχετε δίκιο, παράγεται οσμή.
Αυτό όμως συμβαίνει όταν ο αφυγραντήρας τοποθετηθεί σε μικρό χώρο, και είναι πολύ πιο έντονο στην αρχή όταν τον πρωτοχρησιμοποιείτε. Αν τοποθετήσετε τον αφυγραντήρα σε έναν μεγάλο χώρο ή σε κάποιον κοινόχρηστο διάδρομο, χωλ κ.λ.π. δεν θα έχετε οσμή.
Γεια σας, χρειάζομαι βοήθεια στην επιλογή αφυγραντήρα για το σπίτι μου. Πρόκειται για διώροφη κατοικία 140 τετραγωνικών (70 + 70) με ανοιχτό το χώρο της σκάλας και χωρίς επαρκή θέρμανση (χρησιμοποιώ καλοριφέρ μόνο για δυο ώρες το βράδυ). Είναι καλύτερα να αγοράσω έναν αφυγραντήρα που να καλύπτει εως 150 τετρ. ή δύο μικρούς, έναν για τον κάθε όροφο και ποιας τεχνολογίας με ζεόλιθο ή συμπιεστή?
Έχω ακούσει ότι ο ζεόλιθος βγάζει κάποια μυρωδιά. Επίσης όσον αφορά το μέγεθος του μηχανήματος πηγαίνει με τα λίτρα ή με τα τετραγωνικά που καλύπτει? Γιατί βλέπω πως υπάρχουν μηχανήματα των 20lt. που καλύπτουν μέχρι 100τετρ. και άλλα στα ίδια λίτρα έως 150τετρ. Έχω μπερδευτεί!
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.
Γεια σας,
Είναι σαφώς προτιμότερο να αγοράσετε 2 μικρότερους αφυγραντήρες, αφού έτσι ο καθένας θα μπορεί να διακόπτει την λειτουργία του όταν ο χώρος τον οποίο αφυγραίνει θα έχει “πιάσει” την επιθυμητή υγρασία, πράγμα που δεν μπορεί να συμβεί με έναν πολύ μεγάλο αφυγραντήρα ο οποίος θα μετρά την υγρασία του χώρου σε ένα μόνο σημείο.
Η “κάλυψη” σε τετραγωνικά που αναγράφουν οι κατασκευαστές στα προσπέκτους τους δεν σημαίνει απολύτως τίποτα, γιατί η ικανότητα του αφυγραντήρα είναι σε λίτρα ανά εικοσιτετράωρο και όχι σε τετραγωνικά. Αν έχετε να αφυγράνετε έναν χώρο 50m2 χωρίς ιδιαίτερη υγρασία, θα χρειαστείτε μικρότερο αφυγραντήρα από ότι αν θέλετε να αφυγράνετε ένα π.χ. υπόγειο 50m2 με πάρα πολύ υγρασία που τρέχει από τους τοίχους. Άρα το μέγεθος του αφυγραντήρα έχει να κάνει με το μέγεθος του προβλήματος και όχι με το μέγεθος του χώρου. Οι “καλύψεις” που αναγράφονται από τους κατασκευαστές προφανώς αναφέρονται σε συνήθεις χώρους με συνήθη υγρασία, και αν έχετε έναν συνηθισμένο χώρο με συνηθισμένη υγρασία, μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε για να επιλέξετε τον αφυγραντήρα σας.
Οι αφυγραντήρες με ζεόλιθο όντως μυρίζουν ειδικά στην αρχική τους λειτουργία όταν τοποθετηθούν σε μικρό χώρο. Η μυρωδιά προσωπικά μου θυμίζει τσιχλόφουσκα. Αν όμως τοποθετήσετε τον αφυγραντήρα ζεόλιθου σε μεγάλο χώρο, τότε δεν εμφανίζεται καμία μυρωδιά.
Από ότι καταλαβαίνω θα χρησιμοποιήσετε τον αφυγραντήρα σε χώρο που θα έχει θερμοκρασία χαμηλότερη των 15οC, οπότε είναι προτιμότερο να επιλέξετε τον ζεόλιθο όπως έγραψα και στο άρθρο. Τοποθετήστε τον αφυγραντήρα σε έναν κοινόχρηστο διάδρομο (ή άλλο κοινόχρηστο χώρο) και η μυρωδιά δεν θα είναι πρόβλημα.
οπότε συμπερασματικά πιστεύετε πως χρειάζομαι 2 των 20lt. με ζεόλιθο?
Θα έλεγα να αγοράσετε πρώτα τον έναν, να τον θέσετε σε λειτουργία, να τον αφήσετε να λειτουργήσει για 2~3 μέρες και να δείτε αν εκεί που θα τον τοποθετήσετε η μυρωδιά είναι ενοχλητική.
ΑΝ είναι, αγοράστε έναν δεύτερο με συμπιεστή και βάλτε τον ζεόλιθο εκεί που η μυρωδιά ενοχλεί λιγότερο.
Σε κάθε περίπτωση ο ζεόλιθος θα λειτουργήσει καλύτερα και οικονομικότερα στις χαμηλές θερμοκρασίες και η μυρωδιά είναι ανεπαίσθητη όταν ο ζεόλιθος τοποθετείται σε μεγάλο χώρο.
Είστε πολύ κατατοπιστικός, με βοηθήσατε πολύ, ευχαριστώ!
Να είστε καλά.
Γεια σας
Υπαρχει κάποια μάρκα που την υποστηρίζετε η πιστεύετε πως ειναι αξιόπιστη ;
Οροφοδιαμέρισμα 180τμ 1ου ορόφου
Ευχαριστω
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ,
ΔΥΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ:
1. ΑΝ -ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ- ΒΑΛΩ ΕΝΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΑ ΣΕ ΔΙΑΔΡΟΜΟ ΧΩΡΟΥ ΤΥΠΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ (ΜΑΚΡΥΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ΜΕ 3 ΥΠΝΟΔΩΜΑΤΙΑ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ) ΘΑ ΑΠΟΔΙΔΕΙ? (ΓΙΑΤΙ 3 ΜΙΚΡΟΙ ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ)
2. ΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ A/C ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΣΤΑΝΩ ΤΟ ΧΩΡΟ (ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ Κ.Θ.) ΚΑΙ ΠΕΤΥΧΑΙΝΩ ΝΑ ΕΧΕΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 15ο C, ΘΑ ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΕΣ ΜΕ ΣΥΜΠΙΕΣΤΗ (ΟΤΑΝ Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΨΗΦΙΑ)?
Καλησπέρα,
μόλις αγόρασα έναν αφυγραντήρα (10lt/24hr) και τον έχω τοποθετήσει για αρχή στο σαλόνι (περίπου 25τμ), με σκοπό να τον πάω σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού σιγά σιγά.
Δεδομένου οτι το σπίτι έχει πρόβλημα υγρασίας γιατί έμεινε κλειστό για κάποια χρόνια (φαίνεται χαμηλά στους τοίχους), ποιό είναι το ελάχιστο χρονικό διάστημα που θα πρεπει να μείνει ο αφυγραντήρας σε κάθε δωμάτιο?
καλησπερα τι ειναι πιο σημαντικο ενας αφυγραντηρας 16λιτρων με παροχη αερα 150m³ ή ενας αφυγραντηρας 10λιτρων με παροχη αερα 200m³ ? μιλαω για χρηση σε σαλονι των 20τμ κ υπνοδωματιο 15τμ.
Καλησπερα, πολυ καλο το αρθρο αλλα επειδη δε μπορεσα να βρω πουθενα μια σχετικη απαντηση, υπαρχει καποια σχετικη απαντηση ως προς τον χρονου αφυγρανσης για ενα δωματιο? πχ 40 τετραγωνικων μετρων… Ευχαριστω εκ των προτερων.
Καλησπέρα σας και καλή χρονιά.
Ο χρόνος αφύγρανσης δεν έχει να κάνει με τα τετραγωνικά μέτρα που ζητάτε, αλλά με την ποσότητα της υγρασίας που πρέπει να αφαιρέσει ο αφυγραντήρας.
Το μέγεθος των αφυγραντήρων μετράται σε lt / 24h
Ένα δωμάτιο 40m2 λοιπόν όπως το δικό σας, μπορεί να έχει σχετική υγρασία 40%, 60%, 90%. Ανάλογα με την υγρασία του χώρου, πρέπει να επιλεγεί το μοντέλο.
Σε νησί όπου το καλοκαίρι υπάρχει πολύ υψηλή υγρασία και προκαλεί έντονη δυσφορία θέλω να χρησιμοποιήσω αφυγραντηρα και όχι κλιματιστικό γιατί οι θερμοκρασίες δεν είναι και τόσο υψηλές. Βέβαια προβλημα υγρασίας υπάρχει και το χειμώνα και εννοείται οτι θα χρησιμοποιείται και το χειμώνα. Αν και είχα καταλήξει σε τύπο desiccant αναρωτιέμαι τι είναι καλύτερο για χρήση το καλοκαίρι και αν o desiccant μειονεκτεί στη ζέστη. Ευχαριστώ.
εχω μια μεζονετα 80 τμ [35+35] τι ειναι καλυτερο να παρω 1 μεγαλο αφυγραντηρα 100τμ η 2 μικρους απο ενα σε καθε οροφο.ευχαριστω
Δύο μικρούς, έναν σε κάθε όροφο.
Καλησπερα
Μενω μονιμα στο Καταρ και θα ηθελα να ρωτησω εαν εχετε να προτεινετε κατι για μια χωρα με πολυ υγρασια και θερμοκρασια που φτανει κ τους 50 βαθμους στο καλοκαιρι. Αντιθετα λογω κλιματιστικων η θερμοκρασια μεσα στο διαμερισμα (80τμ) κυμαινεται στους 23 βαθμους. Σκεφτομουν την αγορα ενος αφυγραντηρα και της τοποθετησης του στο σαλονι για να ισορροπησει καπως την κατασταση
Πολύ καλά το σκεφτόσαστε.
Και θα χαιρόμουν πολύ να ακούσω και τις εντυπώσεις σας όταν το κάνετε.
αν δεν κανω λαθος το κλιματιστικό στην λειτουργία ψύξης αφαιρεί την εσωτερική υγρασία και αυτο φαίνεται καθαρα απο το νερο που στάζει έξω
Σε ενα 18αρι στην Αιγύπτο (ζεστές μέρες με αρκετή υγρασία) μέτρησα 1.5 λιτρο νερο την ωρα
Καλησπέρα σας ήθελα να ρωτήσω ο αφυγραντήρας που έχουμε όταν τον βάλουμε σε ένα δωμάτιο μέσα και δουλεύει μετά όταν μπεις το δωμάτιο είναι παγωμένο λες και έχεις βάλει κλιματιστικό ενώ σε κάποιους γνωστούς μας βλέπουν και βελτιώσει θερμοκρασίας στο χώρο τους μήπως έχει κάποιο πρόβλημα ο αφυγραντήρας μου!!!!!
Τι μάρκα και μοντέλο είναι ο αφυγραντήρας σας;
Καλησπέρα, λόγω τρομερού προβλήματος με υγρασια στο παιδικό(σε επίπεδο που τη σφουγγαρίζουμε απο το πάτωμα) ο αφυγραντήρας είναι μονοδρομος, είμαι μεταξύ ενός 12L/μέρα και 165w και ενός 20L και 400 w, ό δεύτερος φαίνεται και πιο θορυβώδης (για την ιστορία πρόκειται για τους Puredry PD 12L Design Low Energy και Midea MDDG-20DEN3-QA3 αντίστοιχα) , θα ήθελα πολύ να ακούσω τη γνώμη σας, για απόδοση-κατανάλωση-θόρυβο, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας
ΓΕΙΑ ΣΑΣ.. ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ DELONGHI TASCIUG ARIADRY LIGHT.. ΒΓΑΖΕΙ ΌΜΩΣ ΑΈΡΑ ΛΙΓΆΚΙ ΨΥΧΡΌ ΚΑΙ ΚΆΠΩΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΈΧΕΙ ΨΥΧΡΑΝΕΙ.. ΔΟΥΛΕΎΕΙ ΕΔΏ ΚΑΙ 3 ΏΡΕΣ ΣΤΟ ΑΥΤΟΜΑΤΟ.. ΜΉΠΩΣ ΧΡΕΙΆΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΒΆΛΟΥΜΕ ΣΕ ΚΆΠΟΙΑ ΆΛΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑ??
Γεια σας,
Κανονικά θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο, να θερμαίνει δηλαδή ο αφυγραντήρας λίγο τον χώρο.
Μήπως δεν έχετε καθόλου υγρασία και ο αφυγραντήρας λειτουργεί χωρίς φορτίο;
ΤΙ ένδειξη δείχνει ο πίνακας χειρισμού; Πόση σχετική υγρασία σας δείχνει ο πίνακας;
Καλησπέρα σας και χρόνια πολλα! Αγόρασα πριν μερικές μέρες έναν αφυγραντηρα-ιονιστη emide, τον έχω βάλει να δουλεύει όλο το βραδυ, με ένδειξη υγρασίας δωματίου 65-70 και το πρωι δεν είχε συλλέξει καθόλου νερού. Τον τέσταρα και σε αλλα δωμάτια για 4-5 ώρες και πάλι οχι νερό. Παράλληλα δείχνει να δουλεύει κανονικά καθώς βγάζει αέρα και βάσει της ένδειξης μειώνεται η υγρασία (δε φτάνει ποτε στο 40 που έχω βάλει ως όριο ώστε και σταματάει αυτόματα). Κάνω κάτι λάθος, έχει πρόβλημα το μηχάνημα ; Αν μπορέσετε να με διαφωτισετε, θα σας ειμαι ευγνώμων.
Σε τι θερμοκρασία χώρου λειτουργεί ο αφυγραντηρας;
Να συμπληρώσω στα ανωτέρω ότι ο αέρας που βγαίνει είναι κρυος, τουλάχιστον αυτή την αισθηση λαμβανω.
Η αίσθηση που έχετε είναι υποκειμενική και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την θερμοκρασία χώρου.
Αν θέλετε να εξάγετε κάποιο χρήσιμο συμπέρασμα,θα πρέπει να μετρήσετε τις θερμοκρασίες στην είσοδο και την έξοδο του αφυγραντήρα.
Καλημέρα σας και ευχαριστω για την άμεση ανταπόκριση. Επί παραδείγματι όταν το έβαλα για όλο το βραδυ (10 ώρες περίπου) έγραφε 70 και το πρωι έγραφε 65-66 και καθόλου νερό. Τι με συμβουλευετε να κάνω ;
Σε τι θερμοκρασία χώρου λειτουργούσε ο αφυγραντήρας ;
Τώρα κατάλαβα τι με ρωτάτε, για τη θερμοκρασία στο δωμάτιο. Νομίζω γύρω στους 12-14 celsius υπολογιζω.
καλησπερα σας και συγχαρητηρια για την πολυτιμη ενημερωση που μας παρεχετε.θα ηθελα να ρωτησω εαν η ταυτοχρονη χρηση κλιματιστικου για θερμανση και αφυγραντηρα για αφυγρανση ακυρωνει η μια την αλλη?
Ευχαριστω πολυ
Χρόνια σας πολλά και ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια.
Η ταυτόχρονη χρήση δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα,ισα ισα που ο αφυγραντήρας συμπληρώνει και βοηθάει το κλιματιστικό.
Είνα πολύ σημαντικό και πρέπει να τονιστεί περισσότερο, όπως αναφέρετε και στο άρθρο σας, ότι: “Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσετε στις συνθήκες στις οποίες ο κατασκευαστής ορίζει την ικανότητα αφύγρανσης. Ένας αφυγραντήρας με ονομαστική (κατά δήλωση του κατασκευαστή) ικανότητα αφύγρανσης 10lt/24h σε θερμοκρασία 30°C και σχετική υγρασία 80% αποδίδει πολύ λιγότερο από έναν αφυγραντήρα που έχει την ίδια ονομαστική ικανότητα (10lt/24h) σε θερμοκρασία 20°C και σχετική υγρασία 70%.” Δυστυχώς, αυτή τη “λεπτομέρεια” δεν τη έχω δει ούτε καν ως υποσημείωση σε κανένα προϊόν.
Η δική μου εμπειρία: αγόρασα αφυγραντήρα με ονομαστική ικανότητα (10lt/24h), και όταν μέτρησα συστηματικά την πραγματική του απόδοση, ήταν περίπου 2,7lt/24h. Η θερμοκρασία του χώρου μου κατά τη διάρκεια των μετρήσεων ήταν από 21 έως 24°C και η σχετική υγρασία ξεκίνησε από 73% και έφτασε στο 57% έπειτα από 3 24ώρα λειτουργίας.
Πρακτικά, αν η θερμοκρασία μου είναι 30°C και η σχετική υγρασία 80%, τότε θα προτιμήσω να χρησιμοποιήσω κλιματιστικό προκειμένου να δροσιστώ και το οποίο παράλληλα θα κάνει και αφύγρανση του χώρου.
Καλησπέρα σας,
Προβληματίζομαι με την επιλογή ενός μεταξύ 2 αφυγραντήρων που αυτή την στιγμή είναι σε προσφορά.
Singer SDHM-20L-55DIA και ο άλλος Inventor EP3-ION20L Eva II Pro.
Ο Singer δίνει δυνατότητα 20lt/24h σε συνθήκες 30 βαθμούς Celcius με σχετική υγρασία 80% και ο Inventor δίνει 20lt/24h σε συνθήκες 26,7 βαθμούς Celcius με σχετική υγρασία 60%.
Σύμφωνα με το άρθρο σας ο Inventor είναι πιο αποδοτικός σε σχέση με τον Singer λόγω του ότι σε υψηλότερη θερμοκρασία ο αέρας μπορεί να κρατήσει περισσότερα μόρια νερού και έτσι η σχετική υγρασία μειώνεται.
Στην δική μου την περίπτωση που τα νούμερα είναι έτσι πως μπορώ να δω ποιος από τους δύο είναι πιο αποδοτικός?
Ευχαριστώ πάρα πολύ εκ των προτέρων
Γεια σας,
Δεν μπορώ να γνωρίζω όλους τους αφυγραντήρες της αγοράς, συνεπώς δεν μπορώ να σας βοηθήσω στην σύγκριση που ζητάτε.
Γεια σας,
Δεν σας ζητάω να γνωρίζεται τους αφυγραντήρες γι’αυτό το λόγο σας παραθέτω τα δεδομένα.
Και οι δύο έχουν την δυνατότητα αφύγρανσης 20λίτρα σε 24 ώρες αλλά του κάθε ένα η απόδοση αφύγρανσης έχει μετρηθεί σε διαφορετικές συνθήκες.
Ο ένας σε 30 βαθμούς Celcius με σχετική υγρασία 80% και ο
δεύτερος στους 26,7 βαθμούς Celcius με σχετική υγρασία 60%.
Αυτό που ζητάω, βάσει των γνώσεών σας είναι να μου πείτε ποιος απο τους δύο είναι πιο αποδοτικός μια που οι συνθήκες μέτρησης είναι διαφορετικές αλλά το αποτέλεσμα ίδιο.
Ευχαριστώ πολύ
Αν ο ρυθμός αφύγρανσης είναι ο ίδιος για τις διαφορετικές συνθήκες, τότε το 2ο μηχάνημα είναι σαφώς καλύτερο.
Η ικανότητα αφύγρανσης μειώνεται όσο μειώνεται η θερμοκρασία, και μειώνεται όσο αυξάνει η σχετική υγρασία. Άρα το μηχάνημα που έχει την ίδια ικανότητα αφύγρανσης σε χαμηλότερη θερμοκρασία και υψηλότερη υγρασία είναι σαφώς καλύτερο και πιο αποτελεσματικό.
Καλησπερα και μπραβο για την αριστη ενημερωση. Σε 30 τμ δωματιο χρειαζομαι αφυγραντηρα, το δωματιο τον χειμωνα φτανει στους 8-10 βαθμους κ με την βοηθεια κεραμικου αεροθερμου στους 20-22 μετα απο 3 ωρες λειτουργιας. Η αφηγρανση του χωρου βοηθαει το κεραμικο αεροθερμο να ζεστανει τον χωρο πιο ευκολα-γρηγορα? Υπαρχει καποια αναλογη συσκευη που να προσφερει θερμανση-αφυγρανση ταυτοχρονα, μιας και χρειαζομαι η θερμανση του χωρου να γινεται πιο γρηγορα? Αν οχι ποιον αφυγραντηρα προτεινετε? Ευχαριστως να γραψετε αν υπαρχει καποια λυση που δεν την εχουμε σκεφτει. Το συγκεκριμενο δωματιο το χρησιμοποιουμε 2-3 ωρες τη ημερα και 4-5 μερες την εβδομαδα και το υψομετρο ειναι στα 600 μετρα. Ευχαριστω πολυ