Κλιματιστικό δαπέδου

Ποια κλιματιστικά ονομάζονται “κλιματιστικά δαπέδου”

Αν και στην κατηγορία “κλιματιστικά δαπέδου”, μπορούμε να συμπεριλάβουμε όλες τις συσκευές κλιματισμού που εδράζονται στο δάπεδο, ο όρος χρησιμοποιείται κυρίως για να περιγράψει τα κλιματιστικά μηχανήματα διαιρούμενου τύπου (split type) τα οποία αποτελούνται από μια εξωτερική μονάδα (σαν αυτήν που διαθέτουν τα κλιματιστικά τοίχου) και μια εσωτερική μονάδα η οποία εδράζεται στο δάπεδο.

Κλιματιστικό δαπέδου Hitachi
Εκτός από τα διαιρούμενα κλιματιστικά τύπου split, υπάρχουν και άλλες συσκευές που εδράζονται στο δάπεδο αλλά δεν χαρακτηρίζονται με τον όρο “κλιματιστικά δαπέδου” όπως:

  • Τα κλιματιστικά τύπου ντουλάπας
  • Οι εσωτερικές μονάδες συστημάτων VRV τύπου δαπέδου ή δαπέδου / οροφής.
  • Τα fan coils νερού που χρησιμοποιούνται στις εγκαταστάσεις ψύξης με νερό.

 

Πλεονεκτήματα τοποθέτησης του κλιματιστικού στο δάπεδο

Η διαφορετική τοποθέτηση των κλιματιστικών δαπέδου, παρουσιάζει μια σειρά από πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε σχέση με τα κλιματιστικά που τοποθετούνται στον τοίχο ή στην οροφή.

Το κυριότερο τους πλεονέκτημα είναι η εξαιρετική τους αίσθηση σε λειτουργία θέρμανσης, η οποία οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο κινείται ο αέρας στον χώρο που διαθέτει κλιματιστικό δαπέδου.

Είναι γνωστό, ότι σε έναν χώρο, τα θερμότερα στρώματα αέρα ανεβαίνουν προς την οροφή, και τα πιο κρύα στρώματα συσσωρεύονται στο δάπεδο.

Είναι επίσης γνωστό ότι ο άνθρωπος κρυώνει πρώτα από τα άκρα, και ότι αν ένας άνθρωπος κρυώνει στα χέρια και τα πόδια, αισθάνεται ότι κρυώνει ακόμη και όταν ο υπόλοιπος χώρος έχει ικανοποιητική θερμοκρασία.

Σε κατάσταση θέρμανσης, τα κλιματιστικά που τοποθετούνται στον τοίχο ή την οροφή, ανακυκλώνουν τον αέρα του χώρου τραβώντας επιστροφές από ψηλά και φυσάνε τον ζεστό αέρα χαμηλά, στην προσπάθεια τους να ζεστάνουν τον κρύο αέρα που έχει συσσωρευτεί χαμηλά στο δάπεδο. Αυτός ο τρόπος κυκλοφορίας λειτουργεί καλά μόνο σε κοντινή απόσταση από το κλιματιστικό, αφού μακριά από αυτό το κρύο στρώμα αέρα που βρίσκεται στο δάπεδο δεν επηρεάζεται.

Κίνηση και κυκλοφορία αέρα σε κλιματιστικό τοίχου

 

Στα κλιματιστικά δαπέδου αντίθετα, οι επιστροφές γίνονται από χαμηλά στο δάπεδο, πράγμα που σημαίνει ότι το κλιματιστικό τραβάει συνεχώς τον κρύο αέρα που έχει συσσωρευτεί στο δάπεδο και τον ζεσταίνει.

Κίνηση και κυκλοφορία αέρα σε κλιματιστικό δαπέδου

 

Το ζεστό ρεύμα αέρα που βγαίνει από το κλιματιστικό δαπέδου δημιουργεί ένα κυκλικό ρεύμα αέρα το οποίο αναγκάζει τον κρύο αέρα που βρίσκεται στο δάπεδο να κινηθεί προς το κλιματιστικό και να ζεσταθεί.

Έτσι, τα κλιματιστικά δαπέδου αποτελούν ιδανική επιλογή για την θέρμανση χώρων, ιδιαίτερα όταν οι χώροι αυτοί είναι μεγάλων διαστάσεων και ψηλοτάβανοι.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα των κλιματιστικών δαπέδου, είναι ότι το ρεύμα αέρα σε λειτουργία ψύξης δεν μας καρφώνει, αφού κινείται προς την οροφή και όχι προς το μέρος μας.

 

Κλιματιστικό δαπέδου τοποθετημένο σε κουζίνα

 

Μειονεκτήματα κλιματιστικών δαπέδου.

Εκτός από πλεονεκτήματα, η επιλογή κλιματιστικού δαπέδου παρουσιάζει και μια σειρά από μειονεκτήματα όπως:

  • Μειωμένος βαθμός απόδοσης σε σχέση με τα κλιματιστικά τοίχου του ίδιου κατασκευαστή.
  • Η εσωτερική μονάδα καταλαμβάνει ωφέλιμο χώρο στο δάπεδο.
  • Η αποχέτευση των συμπυκνωμάτων της εσωτερικής μονάδας είναι πιο δύσκολη και πολλές φορές αδύνατη χωρίς αντλία συμπυκνωμάτων.
  • Συνήθως είναι πιο δύσκολο να κρυφτούν οι ψυκτικές σωλήνες σε ένα κλιματιστικό δαπέδου από ότι σε ένα κλιματιστικό τοίχου ή οροφής.

 

Κλιματιστικό δαπέδου Mitsubishi

 

Κόστος αγοράς κλιματιστικών δαπέδου

Όσον αφορά στο κόστος αγοράς των κλιματιστικών δαπέδου, σχεδόν σε όλες τις μάρκες κλιματιστικών αυτό είναι σημαντικά αυξημένο σε σχέση με τα κλιματιστικά τοίχου.

 

Ανακεφαλαιώνοντας

Η χαμηλότερη ενεργειακή απόδοση και η σημαντικά ακριβότερη τιμή των κλιματιστικών δαπέδου, αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για τον υποψήφιο αγοραστή.

Παρ΄όλα αυτά, η εξαιρετική τους συμπεριφορά στην λειτουργία θέρμανσης τα καθιστά ιδανική επιλογή για την θέρμανση ψηλοτάβανων χώρων.

Ειδικά στους επαγγελματικούς χώρους που οι εργαζόμενοι συνήθως εργάζονται ακίνητοι και αισθάνονται έντονα το κρύο στα πόδια, είναι σημαντικό να συνδυάζεται τουλάχιστον ένα κλιματιστικό δαπέδου με τα υπόλοιπα κλιματιστικά του χώρου.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα κατά τον σχεδιασμό συστημάτων multi split και VRV, όπου είναι εύκολο να συνδυαστεί μια εσωτερική μονάδα δαπέδου με τις υπόλοιπες εσωτερικές μονάδες του χώρου.

 

Γρηγόρης Μοναχός

Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός Α.Π.Θ.