Φθηνά κλιματιστικά

 

Αν ψάχνετε για κλιματιστικό, είναι σίγουρο ότι με μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο θα βρείτε πολλά φθηνά κλιματιστικά με τιμές κάτω των 300€.  Είναι όμως τα κλιματιστικά αυτά πράγματι φθηνά, ή μήπως αποδειχθεί τελικά “άνθρακας ο θησαυρός”;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό εξαρτάται από τον τύπο του κλιματιστικού που “ανακαλύψατε” και καλό είναι πριν προβείτε στην αγορά του να διαβάσετε το άρθρο και να βεβαιωθείτε ότι έχετε καταλάβει όσα γράφονται για να μην βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

 

Η διαφορά μεταξύ on/off και inverter κλιματιστικού.

Ενα on/off κλιματιστικό, όπως λέει και το όνομα του, λειτουργεί σε δύο καταστάσεις:  on (οπότε αποδίδει την ονομαστική του ισχύ π.χ. 12.000btu/h) και off (οπότε σταματάει η λειτουργία του).  Οταν ρυθμίζετε μια θερμοκρασία στο τηλεχειριστήριο του on/off κλιματιστικού, αρχικά το κλιματιστικό θα λειτουργήσει (on = 12.000btu/h) μέχρι να κατέβει η θερμοκρασία του χώρου, μετά θα σταματήσει (off) μέχρι να ξαναανέβει η θερμοκρασία χώρου 1~2 oC, μετά θα ξανά-ξεκινήσει (on) και ούτω καθ’ εξής.

Η λειτουργία ενός inverter κλιματιστικού είναι εντελώς διαφορετική, αφού το κλιματιστικό inverter διαθέτει ένα κατά κάποιο τρόπο “γκάζι” με το οποίο μπορεί και αυξομειώνει την ισχύ του. Ενα κλιματιστικό inverter λοιπόν, δεν λειτουργεί στις δύο καταστάσεις on και off, αλλά λειτουργεί συνεχόμενα προσαρμόζοντας την ισχύ του ανάλογα με τις συνθήκες του χώρου.  Ετσι, όταν επιλέξουμε θερμοκρασία από το τηλεχειριστήριο ενός inverter κλιματιστικού, στην αρχή το κλιματιστικό θα λειτουργήσει σε πλήρη ισχύ (π.χ. 12.000btu/h για το προηγούμενο παράδειγμα), και στην συνέχεια, όταν η θερμοκρασία χώρου πλησιάσει την επιθυμητή, θα λειτουργήσει σε χαμηλότερη ισχύ (π.χ. 8.000btu/h ή 3.000btu/h ανάλογα με τις ανάγκες) ώστε να διατηρηθεί σταθερή η θερμοκρασία χώρου στην επιθυμητή τιμή χωρίς το κλιματιστικό να ξεκινάει και να σταματάει συνεχώς.

Εδώ θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πως λειτουργεί το κλιματιστικό inverter.

Ο τρόπος λειτουργίας του κλιματιστικού Inverter, του επιτρέπει να λειτουργεί πολύ οικονομικότερα από το on/off κλιματιστικό.   Τόσο οικονομικότερα, ώστε από 01/01/2015 η εισαγωγή κλιματιστικών on/off στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορευθεί με νόμο.

 

Ενεργειακή κλάση on/off κλιματιστικών

Είναι πολύ πιθανό ότι στο διαδίκτυο θα βρείτε κλιματιστικά on/off που αναγράφουν ότι η ενεργειακή τους κλάση είναι Α στην ψύξη και Α στην θέρμανση.

Αυτό που δεν αναγράφεται στις σελίδες των ηλεκτρονικών καταστημάτων, είναι ότι η ενεργειακή αυτή κλάση είναι μετρημένη με παλαιότερο σύστημα μέτρησης και δεν έχει καμία σχέση με την σημερινή επίσημη κατάταξη που φαίνεται στον ακόλουθο πίνακα:

Τα "φθηνά κλιματιστικά" κατατάσσονται εκτός εύρους ενεργειακής κλάσης.

Ακόμη και το καλύτερο on/off κλιματιστικό, έχει συντελεστές seer (ψύξη) μικρότερο από 3.6 (που σημαίνει ότι κατατάσσεται στην ενεργειακή κλάση E ή και F ανάλογα με το μοντέλο, και scop (θέρμανση) μικρότερο από 2.7 (που σημαίνει ότι για την θέρμανση κατατάσσεται σε ενεργειακή κλάση χαμηλότερη από D ή χειρότερη)

Οι παραπάνω ενεργειακές κλάσεις σημαίνουν πρακτικά ότι το φθηνό on/off κλιματιστικό που ετοιμάζεστε να αγοράσετε θα καταναλώνει σε λειτουργία ψύξης 2,5 με 3 φορές περισσότερο ρεύμα και σε λειτουργία θέρμανσης πάνω από 2 φορές περισσότερο ρεύμα σε λειτουργία θέρμανσης από ότι ένα αντίστοιχο inverter.

 

Τιμές αγοράς κλιματιστικών on/off και inverter

Παρά την απαγόρευση εισαγωγής on/off κλιματιστικών, σήμερα εξακολουθούν και πωλούνται κλιματιστικά on/off μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων.

Τα κλιματιστικά που πωλούνται στην Ελληνική αγορά σε τιμές κάτω των 300€, είναι όλα on/off και όχι inverter.  Αν βρείτε στο διαδίκτυο κλιματιστικό inverter σε τιμή χαμηλότερη των 300€, καλό είναι να επικοινωνήσετε με το κατάστημα και να επιβεβαιώσετε την ακρίβεια των πληροφοριών που αναγράφονται στην σελίδα τους πριν προχωρήσετε στην αγορά του.

Μια αναζήτηση στο διαδίκτυο δείχνει ότι οι τιμές των on/off κλιματιστικών 9.000btu/h ξεκινούν από τα 230€, ενώ οι τιμές των αντίστοιχων inverter ξεκινούν από τα περίπου 300€.  Η διαφορά των 70€ στην τιμή είναι πολύ μικρή και θα αποσβεστεί πολύ γρήγορα όπως θα δούμε παρακάτω.

 

Κόστος λειτουργίας on/off κλιματιστικών.

Όπως προαναφέρθηκε παραπάνω, το κόστος λειτουργίας των κλιματιστικών on/off, είναι 2,5 με 3 φορές μεγαλύτερο από το κόστος λειτουργίας των αντίστοιχων inverter.

Αν υποθέσουμε ότι θέλουμε να αγοράσουμε ένα κλιματιστικό 9.000btu/h, εύκολα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι δεν μας συμφέρει η αγορά του φθηνού κλιματιστικού.

Ένα κλιματιστικό inverter 9.000btu/h με μέση χρήση, αναμένεται να καταναλώσει περίπου 700kWh τον χρόνο ρεύμα σε ψύξη και περίπου 1000kWh τον χρόνο ρεύμα σε θέρμανση.

Τα παραπάνω νούμερα, μεταφράζονται σε ευρώ πολλαπλασιαζόμενα με την τιμή της kWh (0.22 €/kWh) σε:

700kWh x 0.22€/kWh = 154€ κόστος λειτουργίας σε ψύξη (για ολόκληρη την θερινή σεζόν)

και

1000kWh x 0.22€/kWh = 220€ κόστος λειτουργίας σε θέρμανση (για ολόκληρη την χειμερινή σεζόν)

Αν πολλαπλασιάσουμε τα παραπάνω νούμερα επί 2 (πολύ συντηρητική θεώρηση) για να υπολογίσουμε το κόστος λειτουργίας ενός αντίστοιχου on/off κλιματιστικού, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το “φθηνό κλιματιστικό” θα μας στοιχίσει 154€ (παραπάνω από διπλάσιο ποσό από την διαφορά κόστους on/off – inverter) περισσότερα για την καλοκαιρινή περίοδο και 220€ (παραπάνω από τριπλάσιο ποσό από την διαφορά κόστους on/off – inverter) περισσότερα για την χειμερινή περίοδο.

Αν δε το κλιματιστικό σκοπεύουμε να το χρησιμοποιήσουμε και για ψύξη και για θέρμανση, θα πληρώσουμε περισσότερες από 5 φορές τα χρήματα που “γλιτώσαμε” κατά την αγορά του στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Άρα τα “φθηνά κλιματιστικά” δεν είναι τελικά τόσο φθηνά όσο φαίνονται….

 

Πότε να αγοράσετε φθηνό on/off κλιματιστικό.

Κανονικά, η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι “ποτέ”. Τα φθηνά κλιματιστικά on/off έχουν τόσο μεγαλύτερη κατανάλωση σε ενέργεια από τα inverter, που δεν συμφέρει κανέναν η αγορά τους.

Παρ’ όλα αυτά, αν ψάχνετε ένα φθηνό κλιματιστικό για να δροσίσετε έναν χώρο με πολύ περιστασιακή χρήση όπου το κλιματιστικό θα λειτουργήσει ελάχιστες ημέρες το χρόνο, τότε ναι, μπορείτε να επιλέξετε ένα φθηνό on/off κλιματιστικό, αφού η διαφορά του κόστους αγοράς ενός καλύτερου inverter κλιματιστικού δεν θα αποσβεστεί σύντομα, και το κόστος λειτουργίας του on/off κλιματιστικού δεν θα είναι δυσβάσταχτο.

 

Γρηγόρης Μοναχός.

Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός Α.Π.Θ.