Κλιματιστικό ντουλάπα

Η χρήση των κλιματιστικών τύπου ντουλάπας, είναι πολύ διαδεδομένη στη χώρα μας, κυρίως σε εφαρμογές κλιματισμού επαγγελματικών χώρων.

Τα κλιματιστικά τύπου ντουλάπας εξαπλώθηκαν λόγω της πολύ χαμηλής τιμής πώλησης (στα on/off μοντέλα), αλλά και της παντελούς άγνοιας από πλευράς καταναλωτών και μεγάλης μερίδας εγκαταστατών για τα μειονεκτήματα που παρουσιάζει η χρήση τους.

Τα κλιματιστικά ντουλάπας, λόγω του τρόπου με τον οποίο είναι σχεδιασμένα,  παρέχουν τις χειρότερες συνθήκες άνεσης από όλα τα άλλα είδη κλιματιστικών, ενώ είναι και τα πιο ενεργοβόρα στη λειτουργία τους, για μια σειρά από λόγους που θα εξηγήσουμε παρακάτω.

Κλιματιστικό ντουλάπα και άνεση

Τα κλιματιστικά τύπου ντουλάπας, είναι συνήθως κλιματιστικά μεγάλης ψυκτικής ισχύος, η οποία διαχέεται στον χώρο από ένα και μοναδικό σημείο, το στόμιο προσαγωγής που βρίσκεται πάνω στην ντουλάπα.

Η συγκέντρωση μεγάλης ψυκτικής ισχύος σε ένα σημείο έχει σαν αποτέλεσμα οι άνθρωποι που κινούνται κοντά στην ντουλάπα να κρυώνουν πολύ περισσότερο από όσο επιθυμούν, ενώ σε σχετικά μικρή απόσταση από αυτήν, ο χώρος σχεδόν δεν κλιματίζεται.

Τα κλιματιστικά τύπου ντουλάπας λοιπόν, δημιουργούν πολύ άσχημες συνθήκες διαβίωσης στον χώρο στον οποίο είναι τοποθετημένα.

Κλιματιστικό ντουλάπα και οικονομία.

Εκτός του πολύ χαμηλού επιπέδου άνεσης που δημιουργούν, τα κλιματιστικά τύπου ντουλάπας είναι ταυτόχρονα και πολύ ενεργοβόρα.

Δεν χρειάζεται να δαπανήσει κανείς πολύ χρόνο διαβάζοντας τα τεχνικά στοιχεία των κατασκευαστών, για να διαπιστώσει ότι η ντουλάπες με τον μεγαλύτερο βαθμό απόδοσης στην αγορά φτάνουν το πολύ μέχρι την κατηγορία Α/Α (αφορά στα μοντέλα inverter), την ίδια στιγμή που οι υπόλοιποι τύποι κλιματιστικών (επίτοιχα, δαπέδου, οροφής κ.λ.π.) φτάνουν ενεργειακές κατηγορίες μέχρι και Α+++/Α+++ για τα κορυφαία μοντέλα.

Ενα κλιματιστικό ενεργειακής κατηγορίας Α από μόνο του δεν είναι άσχημη επιλογή.  Δυστυχώς όμως, τα περισσότερα κλιματιστικά τύπου ντουλάπας που πωλούνται στη χώρα μας, είναι τύπου on/off και όχι inverter, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν ενεργειακή κλάση που κυμαίνεται ανάμεσα στις κατηγορίες D και Ε.

Κατηγορία D (μετρημένη με παλαιότερο – επιεικέστερο – σύστημα αξιολόγησης), πρακτικά σημαίνει διπλάσιο ρεύμα από ένα κλιματιστικό ενεργειακής κλάσης Α, σχεδόν δυόμισι φορές περισσότερο από ένα κλιματιστικό ενεργειακής κλάσης Α++ και 3 φορές περισσότερο από ένα κλιματιστικό ενεργειακής κλάσης Α+++

Κατηγορία Ε σημαίνει ότι το κλιματιστικό ντουλάπα δεν θα έπρεπε καν να έχει πωληθεί ή εγκατασταθεί, λόγω του τραγικού του βαθμού απόδοσης.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι από την αρχή του χρόνου (2015)  η εισαγωγή και πώληση κλιματιστικών on/off έχει απαγορευθεί στην Ευρωπαϊκή ένωση.

 

Κλιματιστικό ντουλάπα και κόστος αγοράς.

Αν συγκρίνει κανείς τις τιμές των κλιματιστικών τύπου ντουλάπας inverter με άλλου τύπου κλιματιστικά, διαπιστώνει ότι τα κλιματιστικά τύπου ντουλάπας (inverter) δεν είναι τελικά φθηνά.

Με μια μικρή έρευνα αγοράς, μπορεί επίσης κάποιος να διαπιστώσει ότι με τα ίδια χρήματα που θα δαπανήσει για να αγοράσει ένα κλιματιστικό τύπου ντουλάπας inverter μπορεί να αγοράσει ένα άλλου τύπου κλιματιστικό (οροφής, δαπέδου, ψευδοροφής κ.λ.π.) με πολύ καλύτερο βαθμό απόδοσης.

 

Συμπεράσματα.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι τα κλιματιστικά τύπου ντουλάπας θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνον στις περιπτώσεις όπου η τοποθέτηση άλλου τύπου κλιματιστικού είναι αδύνατη λόγω αδυναμίας σωστής εγκατάστασης του.

Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις είναι πολύ καλύτερο να αγοράσουμε και να εγκαταστήσουμε ένα άλλου τύπου κλιματιστικό που θα διανέμει τον αέρα πολύ καλύτερα στο χώρο και θα παρέχει υψηλότερου επιπέδου άνεση, αλλά και σημαντική οικονομία.

 

 

Γρηγόρης Μοναχός

Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός Α.Π.Θ.